top of page

30% økning av driftsinntekter

...og litt igjen på bunnlinja til nye investeringer.


Vi puster litt lettere nå og krysser fingre for at det verste er over...


Toolsinvent utvikler norsk kvalitetsverktøy og festemateriell for å effektivisere hverdagen til håndverkere. Vi leverer i all hovedsak til alle de store elektrogrossistene i Norge, samt at vi har begitt oss ut på markedet med nettbutikk for å nå hjemmefikseren. 2021 endte med over 30% økning i omsetning og et resultat vi er godt fornøyde med.


Da Toolsinvent ble etablert mai 2011 var det fordi vi hadde et produkt vi hadde stor tro på. Spotless Pro, den geniale støvoppsamleren, løste vårt behov og vi ville ha den ut på markedet. I dag designer vi mer, utvikler, produserer, markedsfører og selger verktøy og festemateriell med høy kvalitet til håndverkere. Mest mulig produserer vi så lokalt vi kan i Norge, og vi jobber kontinuerlig med å bli mer bærekraftige når det kommer til valg av materialer og produksjonsmåter.



Det å hente hjem produksjonen fra Kina til Norge i 2016 var noe vi sterkt ønsket for å få ned leveringstider, kostnader, og for å kunne ha mindre varer på lager. Et mer stabilt lager var viktig. Det å alltid kunne levere har, og er, viktig for oss. Reduksjon i frakt over havet bidrar også til at vi scorer bedre på bærekraft. August 2016 tok vi også steget fra å drive med dette på si til å ansette gründere selv Rolf Egil Syrtveit i 100% stilling . August 2018 kom jeg etter som ansatt nr 2 også jeg 100% stilling.


Vi har i dag kontorer og lager hos Varodd AS i Kristiansand. Under samme tak monteres flere av våre verktøy av fantastisk dyktige medarbeider. Emballasjen vår blir produsert her. Varodd plukker, pakker og sender også varene for oss. I kantina spiser vi lunsj sammen med andre gründere og det er som om vi har en haug av kollegaer. Vi heier hverandre frem og gir hverandre råd og feedback. Sosial bærekraft er noe vi scorer ganske så bra på gitt vår forretningsmodell.


Vi har satt oss mål, og vi har valgt ut noen strategier for å nå dem. Vi er bare to og vi er ganske forskjellige. Rolf har bakgrunn som elektriker og jeg som serviceleder i IT-bransjen. Sammen fyller vi mange av rollene og oppgavene vi må utføre. Det vi ikke klarer selv setter vi ut til andre. Rolf er på mange måter den typiske gründeren med mange idéer og tilsvarende mange eller flere løsninger. Selv er jeg den systematiske som passer på at vi holder oss innenfor de rammer vi har satt for å nå de mål vi ønsker. Vi justerer alltid underveis ettersom markedet utvikler seg. Fleksibilitet er noe av det aller viktigste for oss.


Organisk vekst har vi troen på, og vi har merkelig nok opparbeidet oss mer av helt nødvendig tålmodighet med årene. Vi vet at ting tar tid. Noen produkter går det særdeles fort med fra idé til produksjon og salg, kanskje bare noen få måneder. Andre produkter må utvikles over tid og det kan ta år.


Det går lettere og lettere for hvert produkt gitt all erfaring vi nå har med å ta produkter fram fra idé til salgbare varer. Det er likevel tidvis tunge prosjekter og mange må gå parallelt.

Våre fantastiske leverandører har vi nære og gode forhold til, og utviklingsprosesser sammen med dem er nok det gøyeste vi vet.


Vi er opptatt av «å selge de jordbæra vi har», og ikke perfeksjonere oss i hjel før nye produkter når butikken. Det er uansett kun håndverkerne som bruker våre produkter over litt tid som kan bidra til at vi får perfeksjonert produktene våre. Det er en kontinuerlig prosess. Vi benytter enhver tilbakemelding vi får fra håndverkere i vår videreutvikling av både eksisterende og nye produkter.


Samarbeidspartnere, grossister og forhandlere velges med omhu. Vi har trått feil. Det å gjøre feil er en del av spillet. Viktig å kunne legge slike ting bak seg og se fremover. Litt ubevisst har nok Rolf og jeg et sett med felles verdier i bunn som vi tenker er viktige å verne om, og det gjør at vi har blitt flinkere til å takke nei til tilbud, samarbeidspartnere og forhandlere når det ikke stemmer med våre verdier, mål og strategier. Det å bomme med en vare som ikke selger som først antatt er en ting. Det å bomme på valg av partnere er en langt dyrere erfaring å ta med seg.


Rolf og jeg er enige om hvorfor vi holder på med dette her. Det er trygt å være fast ansatt hos andre, gjøre et stykke arbeid og heve lønn. Vi har likevel valgt langt mindre trygghet, langt mindre lønn og mer arbeid til fordel for å kunne skape noe konkret, sette et fotavtrykk på en måte, bygge en merkevare, fleksibiliteten det gir oss, kjenne på mestring, stolthet, flere bekymringer og tidvis desperasjon med søvnløse netter. Det å være gründer er en livsstil. Vi kan bli langt mer strukturerte og effektive, og det har vi fokus på.


Det er mye motivasjon i det at vi må ha mat på bordet til barna våre og betale de regninger som raser inn. Og vi tar ut lønn, men vi vet ikke alltid om vi klarer å betale den ut. I 2019 besluttet vi å ansette en selger. Vi tok sjansen på å finne en selv. Vi fikk det ikke helt til. Det var rett og slett for tidlig, og vi ble enige om å gå fra avtalen. Bare dager etterpå kom pandemien og hele Norge stengte ned. Det skulle sette oss ytterligere tilbake. Grossistene avventet bestillinger. Ingen ville ha håndverkere hjem i huset sitt. Vi måtte permittere oss selv delvis og vi snudde hver stein for å finne løsninger. For oss ble løsningen å hyre inn hjelp til strategiarbeid med fokus på bærekraft, samt å sette seg på skolebenken igjen. Vi brukte tiden fornuftig på å tilegne oss verdifull kunnskap. Det var støtte å få til utdanning på den tiden. Vi kom greit ut av 2020, men nådde ikke målene våre.


2021 brettet vi opp armene igjen og hadde fokus på nye mål og fokus på å gjøre de rette tingene for å nå dem. Vi klarte det! 2021 har vært et beintøft år. Det er ikke mye som kommer rekende på ei fjøl for oss. Det er hardt arbeid. Verden har vært litt ute av seg med pandemien i hovedrollen. Konsekvensene har vært skyhøye fraktpriser, mangel på råvarer, dyrere råvarer, økt produksjonstid, strømpriser osv... Hendelser som er helt utenfor vår kontroll og som ikke var tenkt på da vi satte budsjett (dynamisk), strategier og mål. Utenfor kontroll, men ikke ute av syne og sinn. Alt må håndteres. Kontroll eller ei.


Jeg er takknemlig for at jeg før jeg kastet meg inn i gründerlivet for fullt hadde to år med selvutvikling og mental trening i form av utdannelse til NLP Coach. Jeg hadde et godt grep om min mentale helse og det har jeg enda. Det å investere i den mentale helsen tror jeg er vesentlig for å lykkes som gründer. Noe av det jeg synes er mest motiverende er å få jobbe med andre gründere som ser og som ønsker å investere i egen mental helse. Det skaper en solid grunnmur som gjør at du kan stå stødig når det blåser på toppene og situasjoner er utenfor din kontroll. Du må håndtere det fordi du må ha mat på bordet til ungene.


Vi er mange erfaringer rikere og går på i 2022 med spennende planer for vekst. Tror jammen vi skal feire 10-årsjubileum også i år ettersom vi glemte det i fjor.


Hege Beate Simonstad

Toolsinvent AS



Kommentare


bottom of page